21.09.2019

Nijmeegse kunstnacht 2019 Wessel Verrijt & Sjoerd Mol

21.09.2019

Tijdens de kunstnacht 2019 wordt Derde Wal vertegenwoordigt door twee kunstenaars: Sjoerd Mol en Wessel Verrijt. Niet alleen kun je de wandelende processie van Wessel bewonderen in de straten van Nijmegen, maar Sjoerd ontwierp tevens een installatie voor in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis ter ere van 75 jaar Market Garden!

 

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Op zondag 17 september 1944 kleurde de Nijmeegse lucht rood en blauw door de parachutes van Amerikaanse geallieerden. Derde Wal heeft de hedendaagse kunstenaar Sjoerd Mol gevraagd speciaal hiervoor een werk te maken: als gedenkteken voor Operation Market Garden heeft hij een grootse interactieve lichtinstallatie gecreëerd in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, ter aanvulling op de daar lopende tentoonstelling Bivak '44-'45.

Bivak ‘44-‘45 is een tentoonstelling over een ondergrondse schuilplaats waar geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven. Wat er zich precies afspeelde in de wereld boven hen, was voor hen vaak onduidelijk. Zich onbewust van zijnde dag of nacht, werd hun oriëntatie flink verstoord. In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is de omtrek van de opgraving weergegeven. Daarbinnen vertoont Sjoerd Mol zijn kunstwerk. Als bezoeker word je onderdeel van het werk: met een kompas ga je de interactie aan met het licht dat om je heen zweeft.

Binnenstad

Wessel Verrijt (Eindhoven, 1992) is vorig jaar afgestudeerd met de Optocht Der Autonomen. Met zijn provisorische bouwwerken reist hij als een kermis van plek naar plek. Hij maakt gebruik van sculptuur, installatie, collage, kinetische beweging en performance en bundelt deze tot één kunstwerk. Hij heeft een obsessie voor houtje-touwtje reparaties. Plakband, tape en tiewraps om spullen bij elkaar te houden. Tijdens de Kunstnacht vertegenwoordigde Wessel Derde Wal en met een door hem ontwikkelde processie door de stad razen. Hij heeft zich hierbij laten inspireren door Monty Python and the Holy Grail.