Hannah Goedhart

De Menselijke Maat

datum
14 december 2019
categorie
Social Aspects
share story
Info

"Ik ben geïnteresseerd in de relatie tussen het menselijk lichaam en de geometrie en de wiskunde. Ik ben schetsen gaan maken van geometrische objecten die afgeleid zijn van foto’s van danshoudingen. De objecten zijn daardoor direct afgeleid van de menselijke maat."

De Frans-Zwitserse architect Le Corbusier hield zich ook bezig met architectuur die afgestemd was op de menselijke maat. De bestudering van de gulden snede bracht Le Corbusier tot de 'Modulor': een systeem van verhoudingen die hij als volgt beschrijft:

'De modulor is een maatsysteem gebaseerd op het menselijk lichaam en de wiskunde. De hoogte van een man met opgeheven arm kan in delen worden verdeeld op punten die zijn positie in de ruimte bepalen: zijn voeten, zijn navel, zijn hoofd, zijn vingertoppen. Deze drie intervallen leveren een reeks uit de gulden snede.'

BIOGRAFIE

Visual artist Hannah Goedhart(1994) is in maart 2018 afgestudeerd aan de kunstacademie in Arnhem bij de opleiding Fine Art and Design in Education. Ze houdt zich bezig met de vakoverstijgende samenwerking tussen moderne dansers en grafische projecties. Dit combineert ze met experimentele elektronische muziek. Hannah heeft haar werk onder andere getoond tijdens de Nijmeegse Kunstnacht, Herfstdrift in Nijmegen, Bring Your Own Beamer Event in Utrecht en na-programma van de dansvoorstelling Nachthexen van Jens van Daele. Ze ontwerpt ruimtelijke objecten in de vorm van geometrische veelvlakken waar moderne dansers in geplaats worden. Dit heeft veelal een surrealistische uitwerking waar voldoende ruimte is voor de eigen verbeelding. Door de harmonieuze samenwerking van meerdere disciplines is Hannah in staat de toeschouwer te verrassen met een unieke beleving!

MODULOR

De Frans-Zwitserse architect Le Corbusier hield zich ook bezig met architectuur die afgestemd was op de menselijke maat. De bestudering van de gulden snede bracht Le Corbusier tot de 'Modulor': een systeem van verhoudingen die hij als volgt beschrijft: 'De modulor is een maatsysteem gebaseerd op het menselijk lichaam en de wiskunde. De hoogte van een man met opgeheven arm kan in delen worden verdeeld op punten die zijn positie in de ruimte bepalen: zijn voeten, zijn navel, zijn hoofd, zijn vingertoppen. Deze drie intervallen leveren een reeks uit de gulden snede.'

GEOMETRIE

Ik heb de getallenreeks toegepast op de afmetingen van het geometrische object wat ik aan het maken ben. Ook heb ik de eindeloosheid, oneindigheid en herhaling die je ziet in de fractals terug laten komen in de choreografie van de dans. De projecties op de geometrische objecten zijn afgeleid van fractals en geometrische vormen. Ook in de muziek die ik gebruik is de getallenreeks van Fibonacci en de gulden snede terug te horen.

DANS

Alles wat mensen in eerste instantie chaos noemden, kon ineens gezien worden als een fractal en werd zo ineens wiskundig benaderd. De vormen zijn overal in de natuur, in het menselijk lichaam, het lichaam van dieren en zelfs in het heelal terug te zien!