12.06.2022

Social Aspects ACT 1

12.06.2022

[English text below Dutch]

Simone Albers, Hans-Hannah en Richard Bolhuis namen ons mee op een ontdekking in de Nijmeegse Ooijpolder. Tijdens de wandeling vertelden Marieke Helsen en Frans Eppink over de historie en de geologie van het gebied, om zo vragen op te roepen over gecultiveerde natuur en de invloed die de mens heeft. De experts vertelden over volkeren die in het gebied hebben geleefd, fabrieken die er gestaan hebben, flora en fauna in het gebied, waarvan sommigen bedreigd worden. Verder werden er gesprekken gevoerd over de mens en de Ooijpolder; alhoewel het een beschermd en gecultiveerd natuurgebied is, wordt het door velen gebruikt als recreatiegebied. Deze twee benaderingen contrasteren met elkaar en roept vragen op. Enerzijds is het positief dat jong en oud zich aangetrokken voelt tot dit stukje natuur, maar anderzijds gaat het het onderhouden van de polder tegen. De wandeling en de toelichting lieten zien dat de Ooijpolder een rijke geschiedenis heeft en hopelijk, afhankelijk van onze houding tegenover de Ooij, ook een rooskleurige toekomst. 

De voetsporen die achterlaten werden, konden opnieuw worden gevuld middels een spoor dat achtergelaten werd door de kunstenaars. Op deze paaltjes stond een korte samenvatting van de stof. De wandeling eindigde bij een levend kunstwerk; een paviljoen waarin de dag tastbaar werd en waarbij de stromende Waal en de dromerige soundscapes op de achtergrond te horen waren. Bij dit paviljoen werden gesprekken voortgezet en de omliggende natuur werd geroken, geproefd en bekeken. Aan het einde van de dag werd alles opgeruimd en afgebroken, zodat er ruimte werd gemaakt voor de groeiende en bloeiende natuur. 

Simone Albers, Hans-Hannah and Richard Bolhuis brought us on a discovery in the Ooijpolder in Nijmegen. During the walk, Marieke Helsen and Frans Eppink spoke about the history and geology of the area, raising questions about cultivated nature and the influence of man.

 

This came together in a living work of art; a pavilion in which the day became tangible and where the flowing Waal and the dreamy soundscapes could be heard in the background.

ACT 1
Foto: Tommy Smits
ACT 1
Foto: Tommy Smits
ACT 1
Foto: Tommy Smits
ACT 1
Foto: Tommy Smits