Fruitvliegjes, wildwaterbanen, deurklinken, zakdoekjes en huisstofmijten lijken allen gevangen in ondoordringbare werkelijkheden. Door dit soort dingen te verzamelen probeert Chantal hun werkelijkheid binnen te dringen en te begrijpen. Verzameld in materie of uitgewerkt in bijvoorbeeld keramiek, textiel of epoxyhars vormen de dingen sculpturen. Met deze sculpturen bouwt Chantal installaties waarin ze rare, onverwachte verbindingen maken. Door het gebruik van persoonlijke ervaringen zoals het wateren van haar wandelende takken of de onmogelijkheid van communicatie met de huisstofmijt in haar matras vertaalt ze gemakkelijk grote transcendentale onderwerpen in het meer behapbare immanente.
bio
Chantal van Lieshout (1994, Geldrop, NL) is een in Arnhem gevestigd kunstenaar. Afgestudeerd in 2018 aan de opleiding ‘Base of Experiment Art and Research’ aan ArtEZ hogeschool van de kunsten in Arnhem. Naast haar autonome praktijk is zij mede-oprichter van het kunstenaarscollectief Wentelteefjes, dat evenementen organiseert waarin kunstexposities gecombineerd worden met dingen als lezingen, performances en muziek.
project
De wildwaterbaan, Chantal herinnert zich hem als de dag van gisteren. Eerst de trap op, hoger en hoger. Dan een klein badje, de eerste waterheuvel over om vervolgens door plastic flappen buiten te komen. Het water was warmer dan de buitenlucht en stoomde. Eerst een bocht naar links, dan een s-bocht, dan weer een waterheuvel, vervolgens een snelle stroming, nog meer water heuvels, een splitsing en bubbels en een nog snellere stroming, dan weer een heuvel, een donkere tunnel en plots was je binnen, een bocht naar rechts en tot slot een grote brede glijbaan die je met flauwe bocht naar het eind badje vervoerde.
Binnen haar werk brengt Chantal graag de hulpeloze fruitvlieg die per ongelijk op een van je badkamer tegeltjes verdrinkt onder de aandacht brengen. Wellicht voelt deze fruitvlieg zich net zo euforisch maar ook klein en hulpeloos als hoe zij zich voelde in de wildwaterbaan. Speciaal voor deze vlieg is zij van plan een wildwaterbaan te bouwen.
Om dit te bewerkstelligen werkt Chantal voor de eerste keer met epoxy-klei werken. Vervolgens filmt ze dit sculptuur en vraagt ze andere kunstenaars om op deze film ver te borduren. Het internet zal functioneren als openbare ruimte waarin ik samen met deze andere kunstenaars een kettingreactie kunstwerk in gang breng. Een soort digitale kunst optocht die zich verspreid op een vergelijkbare manier als een virus.
met dank
- Provincie Gelderland - Mondriaan Fonds - Gemeente Nijmegen Het Mondriaan Fonds droeg middels het experimenteerreglement bij aan het honorarium van de kunstenaars.