Kees Westervelt

Verdwaal niet, volg omleiding!

datum
Augustus
categorie
Social Aspects
share story
Info

Voor Social Aspects ging Kees Westervelt op excursie door Nijmegen. Als een adelaar zoekend in een voor hem onbekende stad.

Een adelaar met twee koppen; onderdeel van zowel het wapen van Nijmegen als ook de woonplaats van de kunstenaar: Arnhem. De kunstenaar als personificatie van een symbool voor twee nabijgelegen steden waarvan hij één helft nog moet doorgronden. Vanuit Arnhem vloog  hij uit naar Nijmegen langs rivieren, wegen en paden, op zoek naar plekken waar hij zijn vleugels kan neerstrijken. Social Aspects is de broedkamer van de tweekoppige adelaar, maar nu hij is uitgevlogen zullen zijn vleugels nog vaak gestrekt worden. Het verkennen van Stadsregio Arnhem/Nijmegen is zijn doel, hij zal niet rusten totdat dit volbracht is.
Vogelspotten? Klik op de link

bio

In zijn werk verkend Kees Westervelt (1992) de maakbaarheid van de wereld om ons heen. Hij fantaseert over hoe dingen kunnen zijn en voert deze ideeën uit in maquette vorm of op menselijke schaal. Doordat het werk vaak een abstract of figuratief karakter blijft Kees grip houden op zijn creatie tussen hetgeen wat er al is.

https://keeswestervelt.nl/

stadsregio

De Stadsregio Arnhem Nijmegen (SAN), voorheen Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN), was sinds 1988 een samenwerkingsverband, van 2006 tot en met 2014 als plusregio, tussen een aantal gemeenten in het oosten van Nederland, met als doel het behouden en versterken van de kwaliteiten van het gebied om daarmee bewoners en bedrijven te binden aan deze regio. De stadsregio richtte zich met name op het ontwikkelen van beleid met betrekking tot verkeer en vervoer, economische ontwikkeling, wonen, ruimtelijke ontwikkeling en milieu. De regio telt 738.700 inwoners (1 januari 2012) op ruim 1000 km² en vormde daarmee − tezamen met Twente, Zuid-Limburg en de regio Eindhoven − een van de vier grote stedelijke agglomeraties buiten de Randstad.

Op 22 juni 2017 nam de Stadsregioraad het definitieve liquidatiebesluit en hield de Stadsregio Arnhem Nijmegen op te bestaan. Regioraadslid Pepijn Oomen (Nijmegen/GL) stemde tegen het voorstel. De PSP'92 sprak zich in haar inspraakreactie eveneens uit tegen het voorstel.

bron: Wikipedia

spotter

Donderdag 22 augustus zal het in Nijmegen overwegend zonnig zijn. 24 graden met een neerslagkans van 10%. Een kleine kans op een ochtendbui dus zo rond de middag de beste tijd om te spotten. Men zegt dat de tweekoppige adelaar vaak vanuit Arnhem vertrekt om vervolgens de hele dag in en rondom Nijmegen op verkenningstocht te zijn van waaruit hij weer terug vliegt richting Arnhem. In Arnhem is hij vermoedelijk aan het nestelen. Vrijdag en zaterdag is er weinig kans om hem te spotten, na een tocht houdt hij zich vaak twee dagen koest. Gelukkig is het zondag 25 augustus zeer lekker weer met temperaturen die kunnen stijgen tot 28 graden.

De belangrijke spotlocaties bevinden zich vooral in Nijmegen en de rondom gelegen gebieden richting Arnhem. Ten hoogte van Elst wordt hij weleens gezien terwijl hij enkele minuten rond cirkelt boven een rotonde vlakbij de plaatselijke Intratuin. Na een duikvlucht dwars door Lent is hij vaak te vinden rondom de Waal waarna hij zijn weg vervolgt door Nijmegen.

Zondag 25 augustus zal er een lokgroep verzamelen rondom sportpark Fagelstraat. Groepjes kunstminnend publiek zal als lokaas gebruikt worden. Als het lokken lukt zal hij waarschijnlijk zijn vleugels spreiden tussen 13:00 en 17:00 aan de Fagelstraat 1.

 

met dank

Dit onderdeel van Social Aspects wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen en het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds droeg middels het experimenteerreglement bij aan het honorarium van de kunstenaars.