Lucas Sloot

More City Life, More Life Always

datum
Augustus
categorie
Social Aspects
share story
Info

Serie van guerrillawerken door Nijmegen Alhoewel de steden voornamelijk voor en door mensen ontworpen zijn, zijn de inwoners niet altijd even menselijk. Een hele waslijst aan andere diersoorten heeft zich succesvol in de stad gevestigd. Denk bijvoorbeeld aan duiven, kauwen, eksters, mussen, eenden, ganzen, reigers, marters, muizen, vossen, konijnen en wasberen. Daarnaast zijn er nog talloze insecten, vissen en andere kleine dieren te vinden. Het is veilig om te zeggen dat de stad niet niet alleen voor mensen is.

Lucas Sloot laat de dierlijke versie van de stad zien door verschillende guerrillawerken in Nijmegen. De werken nodigen de stadse dieren uit zichzelf of hun aanwezigheid te laten zien. Zo heeft Sloot in de spoorkuil een groot veld met bloemen bezaaid. Op de zaden kan je een aanloop verwachten van muizen en als de bloemen uitgekomen zijn is dat weer interessant voor insecten en vogels. Onder een zitbankje in de Javastraat is er een hotel speciaal voor muizen gevestigd zodat mens en muis samen kunnen uitrusten op dezelfde plek. Op het centraal station is er een beeld verschenen van eetbaar materiaal, zodat er veel interactie tussen de dieren te zien is.

 

De werken stoppen niet bij het beeld zelf. Deze beelden nodigen uit om te laten zien hoe deze dieren doen, denken en zijn.

bio

Als beeldend kunstenaar houdt Lucas Sloot (1988) zich bezig met de verbanden tussen hem en de dingen uit zijn omgeving. Deze dingen kunnen van alles zijn; van ruimtes, voorwerpen, gebouwen en dieren tot abstractere vormen als tijd, kennis, meningen en emoties. Al deze vormen lijken met elkaar in verband te staan en zo invloed op elkaar uit te oefenen. Soms vormen ze elkaars context en lijken zo elkaar betekenis te geven. Wat gebeurt er dan met het een als het ander veranderd? Verandert dat ene dan zelf ook? Op soms een analyserende en soms juist een gevoelsmatige wijze onderzoekt Sloot deze veranderingen om zo op zoek te gaan naar de werkelijke essentie van de dingen om hem heen.

De werken vragen je opnieuw te kijken naar objecten en dingen. Naar de mogelijkheden en beperkingen die deze dingen in zich dragen. Ze worden voornamelijk vertaald in houten constructies en objecten, video’s, digitaal werk en ingrepen in bestaande situaties.

www.lucassloot.com

sporen

Je geeft nogal wat uit handen als je wil samenwerken met dieren die jouw taal niet spreken. Het werkt niet om tegen een kauw te zeggen dat hij een mooie vorm in het brood moet pikken. Wil hij dat eigenlijk wel? Waarom zou hij naar mij luisteren?

De werken die Lucas heeft vervaardigd tijdens Social Aspects 5 zijn geen op zichzelf staande werken. Alle drie de guerrilla’s zijn een begin waarin de toevallige, dierlijke passanten uitgedaagd worden er op in te spelen. Die uitdaging vormgeven is al een uitdaging op zich, want hoe vraag je iemand anders zonder woorden iets voor je te doen? Een kauw die geluiden maakt als kia!! en tjak! of een muis die zelden meer laat horen dan geknabbel en getrappel communiceren niet zoals mensen dat doen. Geen taal, geen handgebaren, geen blikken. Maar hoe communiceren ze dan wel?

 

Veel dierlijke acties komen voort uit instinct. Een soort actie/reactie denken die weinig mentale inspanning vraagt. Gevaar is vluchten en honger betekent dat je op zoek moet naar eten. Maar lang niet alle reacties van dieren zijn gebaseerd op instinct. In de hedendaagse wetenschap gaan veel dierensociologen er vanuit dat elk dier een soort van bewustzijn heeft en een eigen vorm van cognitie, net als de mens. Deze cognitie is aangepast aan hoe de soort zich voortzet in de wereld. Dat overleven als diersoort hangt af van vele dingen. Denk aan leefomgeving, dieet of zijn eigen ergonomie. Een dier dat in een tropisch bos leeft hoeft bijvoorbeeld niet te weten hoe je een koude arctische winter overleeft. Of een vogel met vleugels hoeft niet te leren hoe je met vingers een voorwerp oppakt. Het is belangrijk te beseffen dat intelligentie gebaseerd is op de mogelijkheden en behoeftes van de soort als geheel. Zo ook van de mens.

 

Dieren weten onderling best goed te communiceren. Wie kent bijvoorbeeld de samenkomst van kauwen in de avond? Dat ze met honderden samen komen en enorm beginnen te kwekken? Het wordt gezegd dat ze dan gezamenlijk de dag doornemen. Ze overleggen waar ze slapen, eten en spelen. Maar dieren zijn ook best goed in het herkennen van de communicatie van andere soorten. Een hond die luistert naar commando’s bijvoorbeeld.

 

Lucas zocht de communicatie met dieren door uit te proberen. De verwachting dat vogels op brood afkomen lijkt nog niet zo gek, maar komen dieren op het brood af als het als een vrij grote kubus gepresenteerd wordt? Het lijkt zo niet te werken. Met zo’n kubusbrood is Lucas namelijk een dag op pad geweest in het centrum van Nijmegen. De kubus die als basis diende voor de beeldhouwende vogels is onaangeroerd door hen. Stadse mensen hadden daarentegen wel veel interesse. Het brood werd meermaals onderzocht en voorzichtig gevoeld. Het is interessant dat Lucas als mens een verwachting had van de dieren, terwijl deze dieren er niet voor hebben gekozen zijn verwachting uit te laten komen. Dit zegt op een andere manier iets over de relatie mens en dier dan Lucas had gedacht, maar is daarin toch weer mooi.

 

De muizen en andere kleine dieren maken wel gebruik van The Mice Motel. Het hotel dat is geopend voor de muizen lijkt een goede plaats gevonden te hebben in Nijmegen. Het werk staat er nog steeds en is hartelijk ontvangen door een dakloze man die het als een welkome interventie ziet. Na een paar weken zijn er sporen van kleine knaagdieren te zien. De kamers zijn ingericht met gedroogd gras (voor een holletje?) en eikels.

guerilla´s

De guerrilla's hebben op de volgende openbare plekken in Nijmegen plaats gevonden:

THE MICE MOTEL

Een hotel in 80’s drive-in stijl speciaal voor muizen. Het hotel opent zijn deuren bij de kruising van de Javastraat en de Archipelstraat. Het werk is bevestigd onder een van de bankjes bij het grasveld. Het werk zal geplaatst worden en blijft daar staan.

 

BREADFAST SCULPTING

Gebakken broden in de vorm van kubussen die de vogels bewerken tot nieuwe vormen. De broden werden op het stationsplein geplaatst en weer dezelfde dag weggehaald. De resultaten van de dierlijke beeldhouwers werden geëxposeerd tijdens de werkpresentatie op 25 augustus op het sportveld bij de Vagelstraat.

 

FIELD OF FLOWERS

Op de helling in de Spoorkuil is een veld ingezaaid met veldbloemen. 50m2 aan bloemen op een dor grasveld in de buurt van het seinhuisje kunnen elk jaar opnieuw weer opkomen. De bloemen zijn ingezaaid in de buurt van de bushalte op de Campuslaan.

met dank

Dit onderdeel van Social Aspects wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen en het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds droeg middels het experimenteerreglement bij aan het honorarium van de kunstenaars.