Willem de Haan

Dag van de Absurditeit

datum
24 februari 2018
categorie
Social Aspects
share story
Info

Gekenmerkt door zijn eeuwenlange strijd met de rede en de bevreemdende resultaten hiervan, zorgt de Absurditeit voor een uniek perspectief op ieders concrete bestaan. Het liefhebben van het leven zonder zingeving daarvan wordt namelijk door velen als grote opluchting ervaren. Omdat het vieren van de absurditeit goed aansluit op de zinloosheid waar hij voor staat is 24 februari vanaf heden uitgeroepen tot Dag van de Absurditeit.

Om deze dag te vieren zal kunstenaar Willem De Haan een serie van tien sculpturen maken die in de binnenstad van Nijmegen te zien zullen zijn. Elk sculptuur wordt geplaatst in een eigen park. De Haan zelf zal met een picknickkleed van park naar park trekken. Op dit nomadische trefpunt wordt natuurlijk hele sterke Engelse thee met melk geschonken.

Engeland


Sociaal gezien verschillen ze weinig van Nederlanders. De Britten fietsen bijvoorbeeld ook gewoon lange afstanden door de regen, betalen graag een hoop accijns op hun bier en eten in het weekend het liefst met het hele gezin op de bank voor de TV. Een samenleving waar de meeste van ons wel aan gewend zijn. Toch laten ze met hun eigen munteenheid, meetsysteem en verkeersregels dagelijks grote groepen Europese toeristen achter in een staat van verwarring. Omdat het Verenigd Koninkrijk op het gebied van eigenzinnige regeltjes een unieke positie heeft binnen Europa zijn zij dit jaar uitgenodigd als speciale gast tijdens de Dag van de Absurditeit.

interview

Live interview (Radio Gelderland) over de Dag van de Absurditeit op Soundcloud

met dank

  • Provincie Gelderland
  • Mondriaan Fonds
  • Gemeente Nijmegen

Het Mondriaan Fonds droeg middels het experimenteerreglement bij aan het honorarium van de kunstenaars.